4 e

Τα καλύτερα αναρριχητικά λαχανικά και φρούτα

Τα αναρριχητικά λαχανικά είναι υστερούντα φυτά που ενθαρρύνονται να αναρριχηθούν σε μια δομή στήριξης. Οι κηπουροί με περιορισμένο χώρο, ειδικά οι κηπουροί της πόλης, μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη μιας μεγάλης καλλιέργειας φυτεύοντας αναρριχητικά λαχανικά.

Η κάθετη καλλιέργεια λαχανικών ενθαρρύνει την παραγωγική ανάπτυξη και μειώνει την πιθανότητα ασθενειών όπως η ανάπτυξη μούχλας και μύκητες. Η κατακόρυφη ανάπτυξη αποτρέπει επίσης τις προσβολές από παράσιτα επειδή ο αέρας μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα γύρω από τα φυτά.

Λίστα με τα καλύτερα αναρριχητικά λαχανικά και φρούτα

Τα λαχανικά μπορούν να αναπτυχθούν κατακόρυφα όταν φυτευτούν στο έδαφος ή σε ένα δοχείο με κάτι για σκαρφάλωμα όπως πέργκολα, καμάρα ή μερικά μήκη οριζόντιου σύρματος.

Φασόλια

Τα φασόλια, τα φασόλια και τα ψηλά φασόλια – όπως τα πράσινα φασόλια – είναι λαχανικά που μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν κάθετα. Φυτέψτε τους σπόρους φασολιών στο έδαφος ή σε ένα δοχείο. Προσθέστε κοντάρια ή ένα καφασωτό, για στήριξη, ακριβώς πίσω από το φυτό. Επιλέξτε ένα σημείο με πλήρες ή μερικό ηλιακό φως.

Ποτίζουμε ελαφρά τα φασόλια δύο φορές την εβδομάδα. Εκπαιδεύστε τα έλικα να σκαρφαλώνουν περνώντας τα μέσα από μια δομή στήριξης μόλις μακρύνουν αρκετά. Συγκομίστε τα φασόλια μόλις γεμίσουν οι λοβοί και τα παχουλά ενθαρρύνουν το φυτό να δώσει μεγαλύτερη απόδοση.

αγγούρια

Τα αγγούρια βλάπτουν καλά σε έναν κατακόρυφο κήπο όταν φυτεύονται σε ένα ηλιόλουστο σημείο που είναι προστατευμένο από τον άνεμο. Φυτέψτε τους σπόρους σε βάθος 1 ίντσας σε ένα δοχείο ή στο έδαφος. Ποτίστε τα αγγούρια δύο φορές την εβδομάδα.

Όταν οι σπόροι αρχίζουν να φυτρώνουν, ενθαρρύνετε την κατακόρυφη ανάπτυξη περνώντας τις έλικες μέσα από τη δομή στήριξης. Τα αγγούρια ευδοκιμούν σε μια δομή που μοιάζει με teepee από 3 πόλους. Δέστε το φυτό με ασφάλεια στους στύλους για να μην καταρρεύσει κάτω από το βάρος των αγγουριών.

Συγκομίζετε συχνά τα αγγούρια για να ενθαρρύνετε περισσότερη ανάπτυξη και να αποτρέψετε την ανατροπή του φυτού λόγω βάρους.

Αρακάς

Τα μπιζέλια αναπτύσσονται κάθετα χωρίς ιδιαίτερη προσοχή ή βοήθεια. Οι έλικες προσκολλώνται σε μια πέργκολα ή ένα κομμάτι σύρμα και μεγαλώνουν αυτόματα προς τα πάνω.

Τα μπιζέλια ανθίζουν καλύτερα όταν φυτεύονται σε ηλιόλουστο σημείο. Σπείρετε σπόρους νωρίς την άνοιξη για άφθονη σοδειά και συνεχίστε τη φύτευση μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού για να εξασφαλίσετε σταθερή παροχή. Η συχνή συγκομιδή δημιουργεί μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Κολοκύθες

Οι μικρές ποικιλίες κολοκύθας, όπως τα κολοκυθάκια και οι κολοκύθες, είναι καλοί ορειβάτες που μπορούν να αναπτυχθούν κατακόρυφα με αρκετή υποστήριξη. Φυτέψτε τους σπόρους σε δοχεία και εκπαιδεύστε τα αμπέλια να σκαρφαλώνουν σε μια στιβαρή δομή στήριξης.

Δέστε μια σφεντόνα ή ένα κομμάτι δίχτυ που μοιάζει με αιώρα κάτω από τις κολοκύθες καθώς μεγαλώνουν για να στηρίξετε το βάρος τους και να αποτρέψετε την κατάρρευση της δομής. Συγκομίστε τις κολοκύθες μόλις ωριμάσουν για να προωθήσετε τη νέα ανάπτυξη.

Πικρα πεπόνια

Τα πικρά πεπόνια, ή οι πικρές κολοκύθες, είναι αμπέλια λαχανικά που αναπτύσσονται εύκολα σε κάθετη δομή. Αυτά τα φυτά ταιριάζουν καλύτερα σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα, επομένως κρατήστε τα φυτά σε ένα σημείο με πλήρες ηλιακό φως. Φυτέψτε πικρό πεπόνι στις αρχές της άνοιξης για μια άφθονη καλοκαιρινή συγκομιδή.

Αυτές οι κολοκύθες είναι ψηλά φυτά που αναπτύσσονται γρήγορα, επομένως βεβαιωθείτε ότι η πέργκολα έχει ύψος τουλάχιστον 6 πόδια και είναι αρκετά συμπαγής για να υποστηρίξει το βάρος του φυτού. Μια οριζόντια σφεντόνα ή αιώρα θα παρέχει καλή υποστήριξη.

Σπανάκι Malabar

Το σπανάκι Malabar είναι σπανάκι αναρρίχησης που μπορεί να φυτευτεί από σπόρο ή από μοσχεύματα. Αυτό το φυτό αναπτύσσεται παραγωγικά σε πέργκολα. Ποτίζετε συχνά αυτά τα φυτά σπανακιού για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη βρώσιμων φύλλων και για να αποφύγετε την ανθοφορία, η οποία επιβραδύνει τη συγκομιδή.

Φυτέψτε το σπανάκι Malabar σε ηλιόλουστη ή μερική σκιά και εκπαιδεύστε το φυτό να σκαρφαλώνει σε πέργκολα περνώντας τα έλικα πάνω στη δομή στήριξης. Ποτίστε κάθε τρεις έως τέσσερις ημέρες και κόψτε τα φύλλα συχνά για να προωθήσετε την περαιτέρω ανάπτυξη, αποδίδοντας άφθονη σοδειά.

Ντομάτες

Οι ντομάτες αναπτύσσονται εύκολα κάθετα όταν φυτεύονται σε ηλιόλουστο σημείο, είτε σε δοχείο είτε απευθείας στο έδαφος. Σπείρετε τους σπόρους στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού και παρέχετε μια ισχυρή δομή στήριξης, όπως πέργκολα ή σύρμα δεμένο σε στύλους στήριξης.

Η τοποθέτηση της πέργκολας μπροστά από έναν τοίχο παρέχει μεγαλύτερη υποστήριξη για μεγάλα φυτά με μεγάλη παραγωγή.

Ενθαρρύνετε το φυτό ντομάτας να σκαρφαλώσει στη δομή στήριξης περνώντας τα κοτσάνια επάνω στην πέργκολα. Συγκομίστε τις ντομάτες μόλις αρχίσουν να ωριμάζουν για να αποτρέψετε το φυτό από το να υπερφορτωθεί με φρούτα και να καταρρεύσει κάτω από το βάρος.

Φράουλες

Φυτέψτε φράουλες σε ένα δοχείο στον ήλιο μπροστά σε ένα καφασωτό και ποτίστε καθημερινά. Καθώς το φυτό μεγαλώνει, αναπτύσσει δρομείς μεγάλου μήκους που μπορούν να εκπαιδευτούν να σκαρφαλώνουν σε μια δομή στήριξης.

Ο καρπός θα κρέμεται και θα πρέπει να συλλέγεται μόλις ωριμάσει.

σταφύλια

Τα σταφύλια είναι ένα φυσικό φρούτο αμπέλου, με όλες τις ποικιλίες να σκαρφαλώνουν αυτόματα καθώς μεγαλώνουν. Φυτέψτε διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών σε διαφορετικές εποχές του χρόνου ανάλογα με τη γεωργική σας ζώνη για συγκομιδή όλο το χρόνο.

Τα σταφύλια είναι πιο σταθερά και παράγουν περισσότερους καρπούς όταν φυτεύονται απευθείας στο έδαφος μπροστά από μια μόνιμη δομή στήριξης όπως ένας φράκτης. Αυτά τα πολυετή φυτά χρειάζονται μερικές φορές μερικά χρόνια για να εδραιωθούν πλήρως.

Συγκομίστε τα σταφύλια αμέσως μόλις ωριμάσουν και κλαδέψτε το φυτό τακτικά για να ενθαρρύνετε την υγιή ανάπτυξη.

Φρούτο του πάθους

Το Passionfruit είναι ένας τροπικός αειθαλής και φυσικός ορειβάτης που χρειάζεται μια μόνιμη δομή στήριξης. Φυτέψτε φρούτα του πάθους απευθείας στο έδαφος σε μια ηλιόλουστη θέση μπροστά από έναν φράχτη ή ένα πέργκολα.

Ξεκινήστε να εκπαιδεύετε τους τρύπες επάνω στη δομή στήριξης μόλις τρυπήσουν στο έδαφος. Ποτίστε το φρούτο του πάθους συχνά για να ενθαρρύνετε την υγιή ανάπτυξη και μαζέψτε τα φρούτα μόλις αρχίσει να ωριμάζει. Η συχνή συγκομιδή ενθαρρύνει την παραγωγή νέων καρπών.

Ακτινίδια

Τα ακτινίδια είναι γρήγοροι αμπελοκαλλιεργητές που τα καταφέρνουν καλά σε έναν κατακόρυφο κήπο εάν έχουν μια στιβαρή δομή στήριξης. Αυτός ο καρπός είναι δίοικος, που σημαίνει ότι τα αρσενικά και τα θηλυκά φυτά είναι χωριστά και τα δύο φυτά πρέπει να φυτευτούν μαζί για να καρποφορήσει το θηλυκό.

Τουλάχιστον ένα αρσενικό φυτό ακτινίδιο χρειάζεται για κάθε οκτώ θηλυκά φυτά.

Φυτέψτε αρσενικά και θηλυκά ακτινίδια στον ήλιο στις αρχές της άνοιξης για μια πλούσια καλοκαιρινή σοδειά. Εκπαιδεύστε το κύριο στέλεχος του φυτού ακτινίδιο να σκαρφαλώνει στην πέργκολα μέχρι το στέλεχος να φτάσει σε μήκος 6 ποδιών, οπότε οι πλευρικοί βλαστοί μπορούν να αφεθούν να εξαπλωθούν μόνοι τους κατά μήκος της πέργκολας.

Συγκομίστε τον καρπό αμέσως μόλις ωριμάσει και κλαδέψτε το φυτό τακτικά για να ενθαρρύνετε τη νέα ανάπτυξη.

Πώς να καλλιεργήσετε λαχανικά και φρούτα αμπέλου

Ακολουθούν μερικές συμβουλές και κόλπα για την επιτυχή καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών κάθετα:

  • Βεβαιωθείτε ότι η δομή στήριξης είναι ισχυρή
  • Τοποθετήστε μια πέργκολα μπροστά από έναν τοίχο στήριξης για μεγαλύτερη σταθερότητα
  • Παρέχετε οριζόντια στήριξη με τη μορφή σφεντόνας ή αιώρας για την υποστήριξη βαρέων φρούτων και λαχανικών
  • Φυτέψτε μεμονωμένα αμπέλια με αρκετό χώρο μεταξύ τους ώστε να επιτρέπεται αρκετός αέρας να κυκλοφορεί γύρω από τον καρπό
  • Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας χώμα και λίπασμα για να ενθαρρύνετε την υγιή ανάπτυξη

Η καλλιέργεια λαχανικών αναρρίχησης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον περιορισμένο χώρο στον κήπο, επιτρέποντάς σας να απολαύσετε τα οφέλη των εγχώριων καλλιεργειών.

Check Also

Contract Manager – Airports in UAE | Serco Careers

Contract Manager – Airports in UAE | Serco Careers 1- Contract Manager – AirportsJob: Full …