4 e

Καλλιέργεια και Συγκομιδή Φιστικιών

Το φυτό φυστικιού είναι ένα ετήσιο ποώδες φυτό που καλλιεργείται για τους εδώδιμους σπόρους του. Τα φυτά φιστικιών είναι δημοφιλή στους κηπουρούς λόγω της ανθεκτικότητάς τους και του μοναδικού τρόπου καλλιέργειας τους – ο καρπός μεγαλώνει κάτω από το έδαφος.

Φιστικοκαλλιέργεια μεγάλης κλίμακας διαφέρει από την οικιακή ή μικρής κλίμακας καλλιέργεια. Μια ειδική θεριζοαλωνιστική μηχανή χρησιμοποιείται σε μεγάλης κλίμακας καλλιέργειες και τα φιστίκια αποξηραίνονται σε αυλάκια στα χωράφια και μεταφέρονται σε μύλους για να ωριμάσουν και να υποστούν επεξεργασία.

Όταν καλλιεργείτε φιστίκια στον κήπο σας, θα χρειαστεί να μαζέψετε τα φιστίκια με το χέρι – δείτε πώς:

Πώς να καλλιεργήσετε φιστίκια

Η καλλιέργεια φιστικιών διαρκεί από τέσσερις έως πέντε μήνες, ανάλογα με τον τύπο και την ποικιλία του ξηρού καρπού. Τα φιστίκια καλλιεργούνται εύκολα σε διαφορετικές εδαφικές και καιρικές συνθήκες. Αφού φυτέψετε σπόρους φιστικιού, τα φυτά δεν χρειάζονται πολλή φροντίδα εκτός από το τακτικό πότισμα.

Φύτευση Φιστικιών

Για να φυτέψετε φιστίκια, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες βήμα προς βήμα:

  1. Περιμένετε μέχρι τα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού για να φυτέψετε φιστίκια, όταν η θερμοκρασία του εδάφους φτάσει τους 65°F και οι σπόροι μπορούν να βλαστήσουν
  2. Ετοιμάστε ένα χώρο για να φυτέψετε φιστίκια. Τα φιστίκια μπορούν να φυτευτούν απευθείας στο έδαφος ή σε δοχεία πλάτους 18 ιντσών και βάθους 12 ιντσών. Τα φυτά φιστικιών προτιμούν τον ήλιο και το ελαφρύ, αμμώδες έδαφος
  3. Φυτέψτε φιστίκια σε βάθος 1 ίντσας, σε απόσταση μεταξύ 9 και 18 ιντσών για τη μεγαλύτερη απόδοση

Ανάγκες & Φροντίδα Φιστικιών

Η καλλιέργεια φιστικιών είναι εύκολη και ικανοποιητική, αλλά τα φυτά φιστικιών είναι ευαίσθητα σε ασθένειες και παράσιτα, ειδικά σε ζεστές, υγρές συνθήκες.

Φροντίδα φυτών φυστικιών
Απαιτήσεις για τον ήλιο Πλήρης ήλιος, τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα
Πρόγραμμα ποτίσματος 1 ίντσα νερό την εβδομάδα
Εδαφικές Ανάγκες Ελαφρύ, καλά στραγγιζόμενο αμμώδες έδαφος
Λίπανση Δεν είναι απαραίτητο, αλλά μπορεί να προστεθεί λίπασμα 5-10-10 στο έδαφος πριν από τη φύτευση

Κοινά παράσιτα και προβλήματα

Μερικά από τα πιο κοινά παράσιτα και προβλήματα που επηρεάζουν τα φυτά φιστικιών είναι:

Μυκητιασικές ασθένειες

Μυκητιακές ασθένειες προκαλούν γκριζοκαφέ κηλίδες στα φύλλα του φυτού της φυστικιάς. Αντιμετωπίστε τις μυκητιασικές ασθένειες με ένα μυκητοκτόνο του εμπορίου ή ένα φυσικό διάλυμα από 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε 1 λίτρο νερό.

Armyworms

Armyworms είναι παράσιτα που αφήνουν στενά ομαδοποιημένες κυκλικές τρύπες στα φύλλα των φυτών φιστικιών. Χρησιμοποιήστε ένα επιφανειακό εντομοκτόνο σπρέι ή αφαιρέστε σκουλήκια από τα φυτά φιστικιών σας και ρίξτε τα παράσιτα σε έναν κουβά με σαπουνόνερο.

Σκληροτινίτιδα

Σκληροτινίτιδα προκαλείται από έναν μύκητα που έχει ως αποτέλεσμα το μαρασμό και το κιτρίνισμα των στελεχών και μια λευκή, χνουδωτή ή βαμβακερή ανάπτυξη γύρω από τα κάτω στελέχη. Αφαιρέστε το προσβεβλημένο φυτό για να αποτρέψετε την εξάπλωση της σκληροτίνης σε άλλα φυτά του κήπου σας.

Velvetbean Caterpillar

Κάμπιες, όπως η βελούδινη κάμπιαείναι κοινά παράσιτα των φυτών φυστικιών που τρέφονται με μαλακά μέρη των φύλλων των φυτών. Αποτρέψτε τις κάμπιες ψεκάζοντας τα φυτά με σαπουνόνερο ή σπρέι πιπεριού σκόρδου.

Πότε να μαζέψετε φιστίκια

 

Συγκομιδή φυστικιών από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τον Οκτώβριο. Τα φιστίκια είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν κιτρινίσουν τα φύλλα και οι βλαστοί. Ελέγξτε τους λοβούς ενός φυτού, βεβαιώνοντας ότι τα φιστίκια σχεδόν γεμίζουν το εσωτερικό, πριν τη συγκομιδή ολόκληρης της καλλιέργειας.

Πώς να Συγκομίσετε Φιστίκια

Για να μαζέψετε φιστίκια, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι κήπου ή ένα φτυάρι για να χαλαρώσετε το χώμα γύρω από τα φυτά
  2. Πιάστε κάθε φυτό από τη βάση του στελέχους και τραβήξτε το φυτό έξω από το έδαφος, κουνώντας το φυτό για να αφαιρέσετε το υπερβολικό χώμα από τις ρίζες
  3. Πλύνετε προσεκτικά τα φυτά φιστικιών σε κρύο νερό για να αφαιρέσετε την ορατή βρωμιά και στη συνέχεια στεγνώστε τα με μια καθαρή χαρτοπετσέτα
  4. Κρεμάστε τα φυτά σε ξηρό μέρος μακριά από το άμεσο ηλιακό φως για δύο εβδομάδες, στη συνέχεια αφαιρέστε τους λοβούς από τις ρίζες και μεταφέρετε τους λοβούς σε μια επίπεδη επιφάνεια. Αφήστε τους λοβούς να στεγνώσουν για άλλη μία έως δύο εβδομάδες πριν τους μεταφέρετε στην αποθήκευση

Αποθήκευση φυστικιών

Αποθηκεύστε τα αποφλοιωμένα φιστίκια σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, ξηρό μέρος, όπως ντουλάπι τροφίμων, για έως και τέσσερις μήνες μετά τη συγκομιδή. Αυτή η μέθοδος αποθήκευσης διατηρεί τα φιστίκια φρέσκα χωρίς να εισάγει υγρασία, η οποία ενθαρρύνει την ανάπτυξη μούχλας.

Εναλλακτικά, αποθηκεύστε τα φιστίκια στο ψυγείο για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των ξηρών καρπών έως και 12 μήνες ή αποθηκεύστε τους ξηρούς καρπούς στην κατάψυξη για να διατηρηθούν έως και δύο χρόνια.

Check Also

Chief Gardener Jobs in Ras Al Khaimah | Hilton Careers

Chief Gardener Jobs in Ras Al Khaimah | Hilton Careers 1- Chief GardenerJob: Full TimeLocation: …