e

Πώς να μαζέψετε σπόρους βασιλικού

Η καλλιέργεια βασιλικού είναι φθηνότερη από την αγορά βασιλικού από το σούπερ μάρκετ, αλλά ο βασιλικός φυτρώνει μόνο σε εξωτερικούς χώρους το καλοκαίρι.

Η συγκομιδή των σπόρων από το πιο αρωματικό φυτό βασιλικού σας σημαίνει ότι θα έχετε την ίδια γεύση και ποικιλία με κάθε νέο φυτό βασιλικού που καλλιεργείτε.

Η διαδικασία συγκομιδής των σπόρων βασιλικού είναι εύκολη και διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά.

Πώς να συγκομίσετε και να αποθηκεύσετε σπόρους βασιλικού

Για να μαζέψετε και να σώσετε τους σπόρους από κάθε είδους φυτό βασιλικού, ακολουθήστε τα βήματα που περιγράφονται παρακάτω:

Βήμα 1: Περιμένετε να σχηματιστούν λουλούδια

Δεν πρέπει να αφήνετε να σχηματιστούν λουλούδια πριν να είστε έτοιμοι να μαζέψετε τα φύλλα, γιατί η γεύση του βασιλικού γίνεται πικρή μετά την άνθηση του φυτού.

Ωστόσο, οι σπόροι βασιλικού βρίσκονται στα λουλούδια, οπότε μόλις ολοκληρώσετε τη συγκομιδή των φυτικών φύλλων για την εποχή, αφήστε τα άνθη να σχηματιστούν για να μπορέσετε να μαζέψετε τους σπόρους.

Αφού μαζέψετε την τελευταία σας παρτίδα αρωματικών φύλλων, αφήστε τον βασιλικό να ψηλώσει. Θα σχηματιστούν συστάδες φύλλων, που θα περιβάλλουν μικροσκοπικά μπουμπούκια που θα αναπτυχθούν κατακόρυφα σε πράσινους μίσχους λουλουδιών και τελικά θα ανθίσουν σε σειρές λευκών λουλουδιών. Συνεχίστε τη λίπανση και το πότισμα του φυτού κανονικά.

Βήμα 2: Αφήστε το φυτό να γίνει καφέ

Όταν ο βασιλικός ανθίζει, το φυτό αρχίζει να κλείνει και να επικεντρώνεται στον τρόπο αναπαραγωγής και όχι στον τρόπο ανάπτυξης. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι μίσχοι των λουλουδιών και τα λευκά άνθη γίνονται καφέ.

Χρειάζονται μερικές εβδομάδες από την ανθοφορία για να στεγνώσουν και να ροδίσουν οι μίσχοι των λουλουδιών. Συνολικά, η διαδικασία ανθοφορίας και μαύρισμα διαρκεί πάνω από έξι εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ποτίστε και γονιμοποιήστε το φυτό σας ως συνήθως.

Βήμα 3: Αφαιρέστε τα λουλούδια από τα στελέχη

Τα φύλλα και τα άνθη είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν το ένα από το άλλο σε ένα φυτό καφέ βασιλικού, αλλά θα πρέπει να παρατηρήσετε τη διαφορά όταν κοιτάξετε προσεκτικά – τα λουλούδια έχουν συστάδες πέταλα, ενώ τα φύλλα βρίσκονται σε ένα ή δύο.

Για να εξασφαλίσετε ότι θα μαζέψετε όσο το δυνατόν περισσότερους σπόρους, διαχωρίστε τα λουλούδια από τα φύλλα τσίμποντας απαλά τα λουλούδια από τους μίσχους.

Δεν απαιτούνται ειδικά εργαλεία για αυτή τη δουλειά – τα αποξηραμένα λουλούδια θα χωριστούν εύκολα στα δάχτυλά σας. Τοποθετήστε τα λουλούδια που έχετε μαζέψει σε μια μικρή μπανιέρα

Βήμα 4: Επεξεργαστείτε τα λουλούδια

Αφήστε τη μπανιέρα με τα λουλούδια σε μια ζεστή, ξηρή τοποθεσία, επιτρέποντάς τους να στεγνώσουν εντελώς. Ένα σκοτεινό ντουλάπι κουζίνας μακριά από το φως του ήλιου είναι μια καλή τοποθεσία για την αποθήκευση λουλουδιών βασιλικού.

Αποθηκεύστε τα λουλούδια για τρεις ή τέσσερις ημέρες. Όταν τα λουλούδια είναι εύθραυστα ή τραγανά στην αφή, αφαιρέστε τη μπανιέρα από την αποθήκευση και προχωρήστε στο επόμενο στάδιο.

Βήμα 5: Εξάγετε τους σπόρους από τα λουλούδια

Για να αφαιρέσετε τους σπόρους από τα αποξηραμένα άνθη, τοποθετήστε τα λουλούδια σε ένα ξύλο κοπής και τρίψτε κάθε λουλούδι, ένα προς ένα, ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη σας. Οι κεφαλές των λουλουδιών πρέπει να απελευθερώσουν τους σπόρους, οι οποίοι θα πέσουν στον πίνακα.

Αφού αφαιρέσετε τους σπόρους από κάθε λουλούδι, τοποθετήστε ξανά το λουλούδι στη μπανιέρα συλλογής για να αποφύγετε την ανάμειξη μεταξύ των λουλουδιών που έχουν και που δεν έχουν σπαρθεί.

Βήμα 6: Αποθηκεύστε τους σπόρους πριν τη συγκομιδή

Εάν μαζεύετε σπόρους βασιλικού στα τέλη του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο, οι σπόροι πρέπει να φυλάσσονται με ασφάλεια μέχρι τις αρχές της άνοιξης, αφού περάσει ο τελευταίος παγετός, οπότε μπορούν να φυτευτούν.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποθήκευση σπόρων βασιλικού στην παρακάτω ενότητα.

Βήμα 7: Φυτέψτε τους σπόρους βασιλικού (2 επιλογές)

Υπάρχουν δύο επιλογές για τη φύτευση των συλλεγμένων σπόρων βασιλικού:

Επιλογή 1: Φυτέψτε τους σπόρους στο έδαφος

Η πιο εύκολη επιλογή είναι να περιμένετε μέχρι τον τελευταίο παγετό της άνοιξης και μετά να φυτέψετε τους σπόρους του βασιλικού στο έδαφος.

Διασκορπίστε μια χούφτα σπόρους στην επιφάνεια του διαθέσιμου χώρου σας και καλύψτε τους με ¼ ίντσα χώματος. Οι βλαστοί πρέπει να εμφανιστούν περίπου δύο εβδομάδες αργότερα.

Επιλογή 2: Ξεκινήστε το Seeds σε εσωτερικούς χώρους

Εναλλακτικά, περίπου τέσσερις εβδομάδες πριν από τον τελευταίο ανοιξιάτικο παγετό, φυτέψτε σπόρους βασιλικού σε γλάστρες εσωτερικού χώρου και ξεκινήστε νωρίς τη διαδικασία ανάπτυξης.

Ο βασιλικός χρειάζεται ζεστό χώμα για να αναπτυχθεί, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε ένα θερμικό χαλάκι δενδρυλλίων για να αυξήσετε την πιθανότητα ανάπτυξης. Μόλις περάσει και ο τελευταίος παγετός, μεταφυτέψτε το φυτό βασιλικού στον κήπο σας.

Η καλλιέργεια βασιλικού σε εσωτερικούς χώρους έχει χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας από την καλλιέργεια του φυτού σε εξωτερικούς χώρους.

Πώς να αποθηκεύσετε τους σπόρους βασιλικού

Όταν φυλάσσονται στις σωστές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων θερμοκρασιών 40–50°F, οι σπόροι βασιλικού διαρκούν έως και πέντε χρόνια.

Οι κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης βελτιώνουν την ικανότητα των σπόρων να βλασταίνουν (να αναπτύσσονται μετά από μια περίοδο λήθαργου).

Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε τους σπόρους βασιλικού είναι να αφήσετε τους σπόρους να στεγνώσουν (αν χρειάζεται) και να τους τοποθετήσετε σε ένα γυάλινο βάζο ή πλαστική σακούλα που σφραγίζεται.

Αποθηκεύστε το βάζο ή τη σακούλα στην κατάψυξη για δύο ημέρες για να σκοτώσετε μικρόβια ή παράσιτα στους σπόρους.

Αφού βγάλετε τους σπόρους από την κατάψυξη, τοποθετήστε το βάζο ή τη σακούλα σε δροσερό, σκοτεινό μέρος που δεν έχει πρόσβαση στο ηλιακό φως ή την υγρασία, που πυροδοτούν τη βλάστηση.

Η αποθήκευση των σπόρων σε αεροστεγές δοχείο παρατείνει τη διάρκεια ζωής των σπόρων διατηρώντας τους σε αδράνεια.

Συμβουλές ειδικών για τη συγκομιδή σπόρων βασιλικού

Για να εξασφαλίσετε επιτυχία στη συγκομιδή σπόρων βασιλικού, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

Δώστε αρκετό χρόνο για την ανθοφορία

Η διαδικασία ανθοφορίας και μαύρισμα διαρκεί από έξι έως 12 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί. Τα φυτά χρειάζονται αρκετό χρόνο για να ωριμάσουν μεταξύ της ανθοφορίας και του πρώτου παγετού, μετά τον οποίο το φυτό βασιλικού κλείνει.

Αφήστε τα λουλούδια να αναπτυχθούν πλήρως το αργότερο μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Επιλέξτε τα πιο υγιή φυτά σας

Για να αυξήσετε την πιθανότητα υγιών φυτών στην επόμενη σοδειά σας, επιλέξτε τα πιο υγιή φυτά βασιλικού της τρέχουσας καλλιέργειας για να βγάλετε σπόρους.

Οι σπόροι θα φέρουν τα χαρακτηριστικά των υπαρχόντων φυτών βασιλικού σας, επομένως όσο πιο υγιεινός είναι ο βασιλικός που έχετε επιλέξει, τόσο πιο υγιής είναι η μελλοντική σας καλλιέργεια.

Τα υγιή φυτά βασιλικού είναι μεγάλα, αρωματικά και έχουν πράσινα φύλλα και γρήγορη ανάπτυξη. Αποφύγετε τα φυτά βασιλικού με μαραμένα ή κιτρινισμένα φύλλα, καφέ ραβδώσεις ή κηλίδες στους μίσχους ή στριμμένα στελέχη, γιατί αυτά είναι σημάδια ενός ανθυγιεινού φυτού βασιλικού.

Για πιο θαμνώδη και πιο φυλλώδη φυτά βασιλικού, κλαδέψτε τα φυτά βασιλικού όταν είναι περίπου έξι ίντσες ύψος.

Συγκομίστε τους σπόρους την κατάλληλη στιγμή

Φροντίστε να μαζέψετε τους σπόρους μόλις οι ανθισμένοι λοβοί αρχίσουν να στεγνώνουν και να ροδίσουν και πριν ανοίξουν οι λοβοί και διασκορπίσουν τους σπόρους τους στον κήπο σας.

Η συλλογή σπόρων από τους λοβούς είναι πολύ πιο εύκολη από τη συλλογή διάσπαρτων σπόρων από το περιβάλλον έδαφος.

Αφαιρέστε τα ανθισμένα στελέχη αν προτιμάτε

Εάν έχετε ένα μεγάλο θαμνώδες φυτό βασιλικού, η αφαίρεση ολόκληρου του μίσχου του λουλουδιού μπορεί να είναι ευκολότερη από το να μαζέψετε μεμονωμένα λουλούδια από τους μίσχους.

Για να αφαιρέσετε τα στελέχη, χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι ή καθαρό ψαλίδι για να κόψετε τα στελέχη στη βάση. Τοποθετήστε τα συγκεντρωμένα στελέχη σε μια επίπεδη επιφάνεια και πιέστε τα κεφάλια των λουλουδιών για να τα χωρίσετε από τα στελέχη.

Θρυμματίζουμε και κοσκινίζουμε τους σπόρους

Εάν δυσκολεύεστε να βγάλετε τους σπόρους από τα λουλούδια κυλώντας τα λουλούδια ανάμεσα στα δάχτυλά σας, χρησιμοποιήστε τη μέθοδο σύνθλιψης και κόσκινου.

Τοποθετήστε τα λουλούδια σε μια σφραγισμένη πλαστική σακούλα και συνθλίψτε τα απαλά με έναν πλάστη. Ανοίξτε τη σακούλα και ρίξτε το περιεχόμενο σε ένα λεπτό πλέγμα, που κρατάτε πάνω από ένα μπολ.

Οι μικροσκοπικοί σπόροι θα περάσουν από το κόσκινο στο μπολ, ενώ τα ανεπιθύμητα μέρη του φυτού θα μείνουν στο κόσκινο.

Βάλτε ετικέτα στους σπόρους σας

Εάν σκοπεύετε να αποθηκεύσετε μεγάλες παρτίδες σπόρων για χρήση για αρκετά χρόνια, αποθηκεύστε κάθε παρτίδα σε ξεχωριστό δοχείο με ετικέτα ημερομηνίας.

Περιστρέψτε τα δοχεία κάθε χρόνο έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται πρώτα οι παλαιότεροι σπόροι. Αυτό θα σας αποτρέψει από τη σπατάλη των παρτίδων σπόρων που είναι πολύ παλιοί για χρήση.

Σύντομη ώρα; Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο Lazy

Αν δεν έχετε χρόνο να ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα για τη συγκομιδή και την αποθήκευση των σπόρων βασιλικού, ακολουθήστε τη μέθοδο lazy.

Αφού τα στελέχη των λουλουδιών γίνουν καφέ, κόψτε τα από το φυτό βασιλικού και θρυμματίστε τα γύρω από τον κήπο σας.

Οι σπόροι θα σκορπίσουν στο έδαφος και αρκετά φυτά θα αρχίσουν να αναπτύσσονται όταν ο καιρός ζεστάνει την επόμενη άνοιξη.

Check Also

Assistant Customer Service Manager Jobs in Dubai

Assistant Customer Service Manager Jobs in Dubai 1- Assistant Customer Service ManagerJob: Full TimeLocation: Dubai, …