e

Πώς να καλλιεργήσετε αγγούρια κάθετα

Τα φυτά αγγουριού αναπτύσσονται προς τα πάνω, σκαρφαλώνοντας σε μια δομή στήριξης, αντί να απλώνονται σε περιορισμένη επιφάνεια εδάφους.

Η κατακόρυφη καλλιέργεια αγγουριών είναι εύκολη, με την προϋπόθεση ότι έχουν αρκετό ηλιακό φως και νερό.

Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες βήμα προς βήμα για να μάθετε πώς να καλλιεργείτε αγγούρια κάθετα για να μεγιστοποιήσετε τον περιορισμένο χώρο, να μειώσετε τις μυκητιακές ασθένειες, να διευκολύνετε τη συγκομιδή και να μεταμορφώσετε τον κήπο ή το μπαλκόνι σας.

Πώς να καλλιεργήσετε αγγούρια κάθετα (βήμα προς βήμα)

1. Επιλέξτε το καλύτερο σημείο και κοντέινερ

Τα αγγούρια ευδοκιμούν στη ζεστασιά. Επιλέξτε ένα ηλιόλουστο σημείο που έχει τουλάχιστον 6 ώρες άμεσο ηλιακό φως την ημέρα.

Για κάθετα αγγούρια που καλλιεργούνται σε δοχεία, επιλέξτε ένα δοχείο που έχει τουλάχιστον 12 ίντσες πλάτος και 12 ίντσες βάθος για να δώσει στο φυτό αρκετό χώρο για να ριζώσει και να αναπτυχθεί. Τοποθετήστε το δοχείο σε ένα ηλιόλουστο σημείο.

2. Παρέχετε υποστήριξη για αναρρίχηση

Τα κάθετα αναπτυγμένα αγγούρια αναπτύσσονται σε ένα αμπέλι και πρέπει να σκαρφαλώσουν σε μια δομή στήριξης, όπως μια πέργκολα, γι’ αυτό επιλέξτε ένα σημείο που αφήνει χώρο για να στήσετε μια πέργκολα.

Καθώς το φυτό μεγαλώνει, ενθαρρύνετέ το να σκαρφαλώνει στην πέργκολα περνώντας τα κλήματα μέσα από το καφασωτό κάθε εβδομάδα.

3. Βελτιώστε τις Εδαφικές Συνθήκες

Τα αγγούρια χρειάζονται έδαφος με καλή στράγγιση και ουδέτερο pH μεταξύ 6 και 7. Η προσθήκη κομπόστ στο έδαφος παρέχει θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την ανάπτυξη.

4. Φυτό από σπόρο

Τα αγγούρια αναπτύσσονται καλύτερα όταν φυτεύονται από σπόρους. Φυτέψτε τους σπόρους σε μια μικρή γλάστρα, σε τρύπες βάθους 1 ίντσας, 2 ίντσες μεταξύ τους. Τοποθετήστε τη γλάστρα σε μια ηλιόλουστη περιοχή.

Μετά από 7-10 ημέρες, οι μίσχοι και τα φύλλα θα αναδυθούν μέσα από το έδαφος. Μόλις τα σπορόφυτα γίνουν αρκετά μεγάλα για να τα χωρέσετε, μεταφέρετέ τα στο επιλεγμένο σημείο όπου μπορεί να ωριμάσει το κάθετο φυτό αγγουριού.

Προσθέστε λίγο σάπια φύλλα γύρω από τη βάση των δενδρυλλίων αφού τα φυτέψετε στο χώμα. Το μούλτι προστατεύει τα φυτά και αποτρέπει την ξήρανση του εδάφους.

5. Νερό

Τα αγγούρια περιέχουν φυσική υγρασία και χρειάζονται πολύ νερό. Για υγιή φυτά με την καλύτερη απόδοση, ποτίζετε τα αγγούρια κάθε 3-4 ημέρες. Σε ζεστά κλίματα ή αν η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 90°F, ποτίζετε τα αγγούρια κάθε μέρα.

Ελέγξτε εάν τα αγγούρια σας χρειάζονται πότισμα, βάζοντας ένα δάχτυλο 1 ίντσα βαθιά στο χώμα. Εάν το χώμα αισθάνεται ξηρό, ήρθε η ώρα να ποτίσετε το φυτό.

6. Προσθέστε λίπασμα

Το λίπασμα βοηθά ένα κάθετο φυτό αγγουριού να αναπτυχθεί υγιεινά και να δώσει άφθονη απόδοση σε παχύρρευστα, λαχταριστά φρούτα.

Προσθέστε λίπασμα στο έδαφος όταν φυτεύετε τα δενδρύλλια και ξανά όταν τα φυτά φτάσουν τα 12 εκατοστά σε ύψος.

Το λίπασμα περιέχει τρία κύρια θρεπτικά συστατικά, δηλαδή άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Χρησιμοποιήστε λίπασμα 10-10-10 (δηλαδή 10% σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο) ή 10-20-10 σε φυτά αγγουριού για υγιή ανάπτυξη.

Ακολουθήστε τις οδηγίες στη σακούλα όταν προσθέτετε το λίπασμα στο έδαφος.

7. Συγκομιδή των αγγουριών

Τα κάθετα καλλιεργημένα αγγούρια είναι έτοιμα για συγκομιδή 3 μήνες μετά τη φύτευση. Συγκομίστε αγγούρια που φαίνονται γεμάτα και παχουλά, έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και αισθάνονται σταθερά στην αφή.

Μην αφήνετε τα αγγούρια να γίνουν υπερβολικά ώριμα και μαλακά.

Αντιμετώπιση προβλημάτων & Συμβουλές για επιτυχία

Αν και είναι εύκολο να καλλιεργήσετε αγγούρια κάθετα, μερικές φορές προκύπτουν προβλήματα. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για την καλύτερη αναπτυσσόμενη επιτυχία:

Θέση

Όταν φυτεύετε αγγούρια κάθετα, η σωστή θέση είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη. Τα αγγούρια χρειάζονται τουλάχιστον έξι ώρες άμεσου ηλιακού φωτός την ημέρα, αλλά επίσης μαραίνονται εύκολα εάν εκτεθούν υπερβολικά στον σκληρό ήλιο.

Η ιδανική θέση είναι σε μια τοποθεσία όπου το φυτό δέχεται πλήρη ήλιο το πρωί και μερική σκιά το πιο ζεστό μέρος του απογεύματος.

Εδαφος

Τα αγγούρια δεν είναι καλά σε χώμα που είναι πολύ όξινο ή πολύ αλκαλικό. Διατηρήστε το pH ουδέτερο στο 6,5–7. Ελέγξτε το κατά προσέγγιση pH του εδάφους κάνοντας αυτό το απλό τεστ στο σπίτι:

Δοκιμή για αλκαλικότητα του εδάφους

Τοποθετήστε ¼ φλιτζάνι χώμα σε ένα μικρό πιάτο και προσθέστε ½ φλιτζάνι λευκό οικιακό ξύδι. Εάν το έδαφος αφρίσει, το pH είναι υψηλό και το έδαφος είναι αλκαλικό.

Δοκιμή για την οξύτητα του εδάφους

Τοποθετήστε ¼ φλιτζάνι χώμα σε ένα μικρό πιάτο. Προσθέστε αρκετό απεσταγμένο νερό για να βρέξει το χώμα και προσθέστε ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα. Εάν το έδαφος αφρίσει, το pH είναι χαμηλό και το έδαφος είναι όξινο.

Πότισμα

Προσέξτε να μην υπερποτίσετε ένα κάθετο φυτό αγγουριού. Το υπερβολικό πότισμα προκαλεί σήψη των ριζών, που μπορεί να σκοτώσει το φυτό.

Αποφύγετε να ποτίζετε τα φύλλα του φυτού αγγουριού. Η υπερβολική υγρασία στα φύλλα προκαλεί ανάπτυξη μυκήτων που είναι επιβλαβής για το φυτό.

Λίπασμα

Το υδατοδιαλυτό λίπασμα είναι λίπασμα που διαλύεται καθώς ποτίζετε το φυτό. Η υδατοδιαλυτότητα αυτού του λιπάσματος βελτιώνει την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από τις ρίζες κάθετων φυτών αγγουριού.

Ασθένειες

Τα αγγούρια είναι επιρρεπή σε μυκητιασικές ασθένειες όπως το ωίδιο. Η ανάπτυξη μυκήτων ξεκινά όταν τα φύλλα του φυτού είναι συνεχώς υγρά. Αποφύγετε το πότισμα του φυλλώματος για να αποφύγετε τη μυκητίαση.

Σημάδια μυκητιασικής νόσου

Λευκά, πουδρώδη μπαλώματα στα φύλλα του φυτού είναι ένδειξη μυκητιακής νόσου. Ο μύκητας δεν είναι πιθανό να εξαπλωθεί στα ίδια τα αγγούρια, αλλά, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, τα φύλλα θα πέσουν, εκθέτοντας τον καρπό στον δριμύ ήλιο και προκαλώντας ηλιακά εγκαύματα και τελικά θάνατο.

Αντιμετώπιση μυκητιασικών παθήσεων

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη μυκητιασική νόσο στα φυτά αγγουριού είναι ο ψεκασμός των φύλλων με διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού.

Ρίξτε ένα λίτρο νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και προσθέστε 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα. Ψεκάστε το διάλυμα στα φύλλα και επαναλάβετε τη θεραπεία μετά από μία εβδομάδα εάν το πρόβλημα επιμένει.

Τύποι καφασωτών

Ένα ανεξάρτητο πέργκολο με πλαίσιο Α λειτουργεί καλά για την κατακόρυφη ανάπτυξη αγγουριών. Βεβαιωθείτε ότι το πλαίσιο έχει ύψος τουλάχιστον 6 πόδια και είναι σταθερό και δεν μπορεί να ανατραπεί.

Η πιο υποστηρικτική διάταξη για κάθετα φυτά αγγουριού είναι μια πέργκολα στερεωμένη σε έναν τοίχο.

Κλάδεμα

Τα κάθετα φυτά αγγουριού αναπτύσσονται πληθωρικά και χρειάζονται κλάδεμα για να αποτραπεί η ανάπτυξη της αμπέλου να ξεπεράσει την παραγωγή καρπού.

Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, κόβετε ελαφρά τα εξωτερικά κλαδιά και τα φύλλα κάθε 5-6 εβδομάδες.

Οφέλη από την κάθετη καλλιέργεια αγγουριών

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την κάθετη καλλιέργεια αγγουριών:

Εξοικονόμηση χώρου

Οι μικροί κήποι ή τα μπαλκόνια διαμερισμάτων είναι καλοί χώροι για κάθετη καλλιέργεια αγγουριών γιατί αυτό το στυλ κήπου δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο.

Τα φυτά αγγουριού που αναπτύσσονται κάθετα παρέχουν άφθονη σοδειά από περιορισμένο χώρο.

Αποφυγή σήψης φρούτων

Επειδή ο καρπός των φυτών αγγουριού που αναπτύσσονται κάθετα κρέμεται προς τα κάτω αντί να είναι ξαπλωμένος στο έδαφος, περισσότερος αέρας κυκλοφορεί γύρω από τον κρεμαστό καρπό, καθιστώντας τον καρπό λιγότερο πιθανό να σαπίσει.

Αποφυγή μυκητιασικών παθήσεων

Η μυκητιακή ασθένεια εμφανίζεται όταν το φυτό είναι συνεχώς υγρό. Τα φυτά που αναπτύσσονται οριζόντια δεν προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για εξάτμιση της υγρασίας, αφήνοντας το φυτό ένα τέλειο μέρος αναπαραγωγής για ασθένειες που απαιτούν την υγρασία.

Η κατακόρυφη καλλιέργεια αγγουριών βοηθά στην πρόληψη της μυκητιακής νόσου, επιτρέποντας στο φυτό να στεγνώσει πλήρως καθώς τα αμπέλια σκαρφαλώνουν στη δομή στήριξης.

Ευκολία συγκομιδής

Η συγκομιδή αγγουριών κάθετης καλλιέργειας είναι εύκολη επειδή ο καρπός βρίσκεται πάνω από το επίπεδο του εδάφους και δεν χρειάζεται να σκύψετε και να ψάξετε μέσα στο φύλλωμα για να φτάσετε στον καρπό.

Τα αγγούρια κρέμονται στα κλήματα και μαζεύονται εύκολα όταν ωριμάσουν.

Check Also

Assistant Customer Service Manager Jobs in Dubai

Assistant Customer Service Manager Jobs in Dubai 1- Assistant Customer Service ManagerJob: Full TimeLocation: Dubai, …