e

Πώς να επιλέξετε σπόρους ζίννιας

Η συγκομιδή των σπόρων ζίννιας από τον κήπο σας εξοικονομεί το κόστος αγοράς νέων σπόρων ζίννιας για την επόμενη σεζόν.

Δεδομένου ότι οι ζίννιες πρέπει να ξαναφυτεύονται από σπόρους κάθε εποχή, η αποθήκευση του μητρικού φυτού σε μορφή σπόρου μπορεί να σας εξοικονομήσει χρόνο, χρήματα και να ικανοποιήσει τη δημιουργικότητά σας.

Μπορεί ακόμη και να υπάρχει ένα εκπληκτικό μείγμα ποικιλιών ζίννιας μέσω διασταυρούμενης επικονίασης.

Τύποι Ζίννιας

Οι σπόροι της Zinnia φαίνονται όλοι ίδιοι, είτε το λουλούδι είναι υβριδική είτε κληρονομική ποικιλία.

Οι σπόροι της Zinnia μοιάζουν με αιχμές βελών και θα τους δείτε προσκολλημένους στις άκρες πράσινων ή αποξηραμένων πετάλων που τραβούν από την κεφαλή του λουλουδιού.

Οι ζίννιες με ανοιχτή επικονίαση είναι ζίνιες που καλλιεργούνται από αρχικούς ή κληρονομικούς σπόρους.

Σήμερα, διατίθενται κυρίως υβριδικές ζίννιες, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί με διασταυρούμενη επικονίαση ή σκόπιμη επικονίαση σε θερμοκήπια. Οι υβριδικές ζίννιες έχουν ιδιαίτερα συγγενή χαρακτηριστικά.

Το άνθος ζίννια περιέχει δύο διαφορετικούς τύπους σπόρων στα πέταλα του λουλουδιού ή στα άνθη (στο κέντρο του λουλουδιού).

Οι σπόροι floret zinnia είναι πρωτότυποι σπόροι κληρονομιάς που αναπαράγουν το μητρικό άνθος, ενώ οι σπόροι ζίννιας με πέταλα είναι υβρίδια που σχηματίζουν νέες παραλλαγές.

Πώς να αποθηκεύσετε και να μαζέψετε τους σπόρους της Zinnia

Τα πιο σημαντικά εργαλεία και εξοπλισμός για τη συντήρηση των δικών σας σπόρων ζίννιας είναι:

  • Μερικά πακέτα χαρτιού ή χάρτινοι φάκελοι
  • Ένα στυλό ή μολύβι για να γράψετε το υποείδος ζίννια ή την περιγραφή σε κάθε πακέτο
  • Μια πένσα (προαιρετικά)
  • Ένα μεγάλο γυάλινο βάζο
  • Ένας δίσκος ή οθόνη
  • Χαρτοπετσέτες

Η καλύτερη εποχή για τη συγκομιδή των σπόρων ζίννιας είναι όταν οι κεφαλές των λουλουδιών έχουν στεγνώσει στους μίσχους και τα τελευταία πέταλα έχουν ροδίσει ή πέσει.

Ο χρόνος συγκομιδής είναι συνήθως στα τέλη του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο όταν τα άνθη έχουν αρχίσει να μαραίνονται και να γίνονται καφέ.

Αν και είναι δυνατό να μαζέψετε πράσινους σπόρους ζίννιας, δεν είναι σκόπιμο, καθώς πολλοί από αυτούς τους σπόρους ζίννιας θα είναι ανώριμοι και δεν θα παράγουν άνθη.

1. Συλλέξτε τους σπόρους της Zinnia

Για να μαζέψετε σπόρους ζίννιας, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα υλικά:

  • Ένας επίπεδος δίσκος ή σήτα για να στεγνώσει τους σπόρους ζίννιας
  • Ένα κοφτερό ψαλίδι κλαδέματος
  • Χαρτοπετσέτες και κάλτσες (προαιρετικά)
  • Λεπτή πένσα μύτης μπεκάτσας για ταξινόμηση μικρών σπόρων (προαιρετικά)

Για να πάρετε σπόρους από άνθη ζίνια, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Αφαιρέστε τις αποξηραμένες κεφαλές των λουλουδιών

Χρησιμοποιήστε το κοφτερό ψαλίδι ή το ψαλίδι κλαδέματος για να κόψετε προσεκτικά τις αποξηραμένες κεφαλές των λουλουδιών και να τις ρίξετε απαλά σε ένα πακέτο ή ένα καλάθι. Προσέξτε να μην τινάξετε πολύ τα λουλούδια.

Εάν θέλετε να φυτέψετε ένα καθαρό υποείδος το επόμενο έτος, φροντίστε να κρατήσετε αυτό το είδος σπόρων ζίννιας ξεχωριστά. Η ανάμειξη των λουλουδιών ζίνια σας θα έχει ως αποτέλεσμα ένα κουτί ουράνιο τόξο, το οποίο είναι επίσης όμορφο.

Αφαίρεση των σπόρων ζίννιας

Τοποθετήστε ένα δίσκο στρωμένο με χαρτί κουζίνας σε ένα γραφείο και δουλέψτε πάνω από το δίσκο.

Για να αφαιρέσετε τους σπόρους της ζίννιας, απλώς πάρτε κάθε λουλούδι ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη, πιέζοντας απαλά και κινώντας τα δάχτυλά σας περιστροφικά σαν να τρίβετε ένα νόμισμα.

Οι αποξηραμένοι σπόροι θα αποκολληθούν και θα πέσουν στον δίσκο με επένδυση από χαρτί κουζίνας.

Εάν δεν θέλετε να αναμίξετε υβρίδια, κρατήστε τους σπόρους χωριστά χρησιμοποιώντας μια διαφορετική χαρτοπετσέτα για κάθε διαφορετική ποικιλία ζίνια.

Μόλις συλλέξετε όλους τους σπόρους ενός είδους ζίννιας στη χαρτοπετσέτα, τοποθετήστε μια άλλη χαρτοπετσέτα πάνω από την πρώτη για την επόμενη ποικιλία.

Οι σπόροι της Zinnia έχουν σχήμα βέλους και μερικοί μπορεί να έχουν ακόμα κολλημένα τα υπόλοιπα αποξηραμένα πέταλα λουλουδιών. Πάρτε τα μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρά σας, τραβώντας τα πέταλα με το άλλο χέρι.

Φροντίστε να ελέγξετε εάν οι σπόροι της ζίννιας είναι βιώσιμοι εξετάζοντας κάθε σπόρο που θέλετε να κρατήσετε.

Αν θέλετε, χρησιμοποιήστε λεπτή πένσα μύτης μπεκάτσας για να ταξινομήσετε πιο εύκολα τους μικροσκοπικούς σπόρους που είναι δύσκολο να μαζέψετε με τα δάχτυλά σας. Ένας σπόρος ζίννιας με έμβρυο μέσα θα είναι πιο παχύς από έναν άγονο σπόρο.

2. Στεγνώστε τους σπόρους της Zinnia

Οι σπόροι της Zinnia είναι ζωντανοί. Παρόλο που η κεφαλή του λουλουδιού έχει στεγνώσει, οι σπόροι εξακολουθούν να περιέχουν υγρασία.

Αυτή η υγρασία μπορεί να προκαλέσει μούχλα και σήψη. Είναι σημαντικό να στεγνώσετε σωστά τους σπόρους της ζίννιας για να τους αποθηκεύσετε για τη φύτευση της επόμενης σεζόν.

Για να στεγνώσετε τους σπόρους της ζίννιας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Χωρίζουμε τους σπόρους της ζίννιας

Στο πλέγμα με την επένδυση χαρτιού ή στο ταψί απλώστε τους σπόρους ζίνια ώστε να μην ακουμπούν ή να μην επικαλύπτονται καθόλου.

Εάν δεν έχετε διχτυωτό δίσκο, ένα ταψί ψησίματος με κάλτσες κάτω από τη χαρτοπετσέτα βοηθάει τον αέρα να ρέει καλύτερα κάτω από τους σπόρους.

Χρόνος στεγνώματος

Όταν στεγνώνετε τους σπόρους της ζίννιας, ακολουθήστε μια αργή και σταθερή διαδικασία. Απλώς αφήστε τους σπόρους να στεγνώσουν στον αέρα αντί να προσπαθήσετε να τους στεγνώσετε χρησιμοποιώντας μια άλλη, τεχνητή μέθοδο.

Ανάλογα με το πόση υγρασία περιέχουν οι σπόροι, μπορεί να θέλετε να αφήσετε τους σπόρους να στεγνώσουν στον αέρα για μια ή δύο εβδομάδες.

Μην τα τοποθετείτε στο άμεσο ηλιακό φως και προσέχετε τα ευκαιριακά έντομα όπως τα μυρμήγκια που μπορεί να θέλουν να κλέψουν τους σπόρους.

Αναποδογυρίζοντας τους σπόρους της ζίννιας

Αφού στεγνώσουν οι κορυφές των σπόρων ζίννιας (σε 2-4 εβδομάδες), αναποδογυρίστε τους σπόρους ανακινώντας απαλά το δίσκο σαν να φτιάχνετε τηγανίτες.

Όταν αναποδογυριστούν όλοι οι σπόροι, αφήστε τους να στεγνώσουν περισσότερο. Τα πιο ξηρά μέρη των σπόρων θα είναι πιο ανοιχτόχρωμα από τα ακόμα υγρά μέρη.

Ξήρανση των σπόρων λίγο περισσότερο

Άλλη μία ή δύο εβδομάδες μπορεί να χρειαστούν για να στεγνώσει το κάτω μέρος των σπόρων που βρίσκονται τώρα στην κορυφή του δίσκου.

Όταν και οι δύο πλευρές των σπόρων έχουν την ίδια καφέ απόχρωση και οι σπόροι αισθάνονται πιο ανοιχτοί από ότι ήταν όταν ξεκινήσατε, οι σπόροι έχουν στεγνώσει σωστά και είναι έτοιμοι για αποθήκευση.

3. Αποθηκεύστε τους σπόρους Zinnia

Κατά την αποθήκευση των σπόρων ζίννιας, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν υγροί σπόροι στη συλλογή.

Αποτρέψτε την υγρασία να χαλάσει τους σπόρους αποθηκεύοντάς τους σε ψυγείο ή σε άλλο δροσερό, σκοτεινό μέρος 32–41°F και σε χάρτινο φάκελο σε αεροστεγές γυάλινο βάζο.

Βάλτε μια συσκευασία κρυστάλλου πυριτίου ή μερικές ξηρούς κόκκους ρυζιού στο φάκελο μαζί με τους σπόρους για να εξασφαλίσετε περαιτέρω ότι οι σπόροι παραμένουν στεγνοί.

Συμβουλές συγκομιδής σπόρων Zinnia

Οι παρακάτω συμβουλές είναι χρήσιμες για την επιτυχή συγκομιδή και διατήρηση των σπόρων ζίννιας:

Χρησιμοποιήστε μια τσάντα Organza

Οι σπόροι Zinnia μπορούν να προστατευτούν για μεταγενέστερη συγκομιδή τοποθετώντας μια σακούλα οργάντζας πάνω από το λουλούδι ενώ το λουλούδι είναι σε πλήρη άνθιση.

Η σφράγιση του λουλουδιού με αυτή την αναπνεύσιμη σακούλα οργάντζας βοηθά στην προστασία των σπόρων από το φύσημα και σταματά ακόμη και τη διασταυρούμενη επικονίαση.

Τζαμπατζής

Είναι επίσης καλή ιδέα να αφαιρέσετε ή να αφαιρέσετε τις κεφαλές των λουλουδιών που προέρχονται από κακώς αναπτυσσόμενα λουλούδια.

Συγκομίστε μόνο τα καλύτερα άνθη ζίνια, καθώς αυτά έχουν τον καλύτερο γενετικό κώδικα στους σπόρους τους. Σημειώστε τις καλύτερες (αναπτυσσόμενες) ανθοφορίες κατά την καλοκαιρινή περίοδο ανάπτυξης δένοντας μια κορδέλα γύρω από τα στελέχη.

Harvest Green

Σε περίπτωση που επικρατεί κακός καιρός και οι σπόροι ζίννιας σας δεν είναι έτοιμοι για συγκομιδή, θυμηθείτε ότι μπορείτε να μαζέψετε πράσινους σπόρους ζίννιας εφόσον είναι αρκετά ώριμοι.

Οι πράσινοι σπόροι ζίννιας θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να στεγνώσουν και θα πρέπει να αφαιρέσετε τα υπόλοιπα αποξηραμένα πέταλα λουλουδιών από τους σπόρους.

Χρησιμοποιήστε αποθηκευμένους σπόρους ζίννιας εντός τριών έως πέντε ετών για να βεβαιωθείτε ότι το έμβρυο είναι βιώσιμο και ότι θα προκύψει βλάστηση. Αν αφήσετε τους σπόρους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό ρυθμό βλάστησης.

Check Also

Assistant Customer Service Manager Jobs in Dubai

Assistant Customer Service Manager Jobs in Dubai 1- Assistant Customer Service ManagerJob: Full TimeLocation: Dubai, …